ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Ν.Ο. Σύρου

117 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

στον θαλάσσιο αθλητισμό και τη νεολαία της Σύρου

 Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, όταν 43 επιφανείς άνδρες της Σύρου ιδρύουν τον Όμιλο Ερετών Ερμουπόλεως, με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Αργυράκη. Ο Όμιλος Ερετών, πρωτοπόρος στον θαλάσσιο αθλητισμό – ειδικά δε στην κωπηλασία – λειτούργησε μέχρι το 1924, οπότε και διαλύεται ακολουθώντας τη γενικότερη κρίση στη Σύρα.

Το 1933, επτά άνθρωποι με Πρόεδρο τον καπετάν Μηνά Ρεθύμνη, με ενθουσιασμό και αγάπη για τη θάλασσα, ιδρύουν το Ναυτικό Όμιλο Σύρου με τη σημερινή του μορφή. Μέσα σε λίγα χρόνια, με μπόλικη προσωπική εργασία και ελάχιστους οικονομικούς πόρους, ο Ν.Ο.Σ. απέκτησε σήμα, σημαία, κωπηλατικές βάρκες, αυτοσχέδια ιστιοπλοϊκά και φανατικούς υποστηρικτές. Με την συμπαράσταση της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης, ξεκίνησε την ετήσια διοργάνωση του ιστιοπλοϊκού αγώνα Φάληρο – Σύρος  το 1938 , καθώς επίσης και αγώνες κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και καταδύσεων που λάμβαναν μέρος πολλοί και αξιόλογοι αθλητές.

Μετά από διακοπή των δραστηριοτήτων του κατά τη δύσκολη δεκαετία ‘40-‘50, ο Ν.Ο.Σ. ανασυγκροτείται το 1953 με πυρήνα τα παλαιά μέλη, αλλά και άλλους νεότερους και ανακτά την παλιά του αίγλη. Με την Δωρεά του Δήμου Ερμούπολης και οικονομική υποστήριξη πολλών επιφανών οικογενειών του τόπου ο Όμιλος αποκτά ένα εντευκτήριο (στη θέση Νησάκι) και νέα ναυτικά μέσα, ενώ οι αγωνιστικές επιτυχίες δεν αργούν να έρθουν, καθώς από τις τάξεις του βγαίνουν άριστοι κωπηλάτες, ιστιοπλόοι με παγκόσμιες επιτυχίες, κολυμβητές και πολίστες με πανελλήνιες διακρίσεις.

 Μέχρι και σήμερα η παράδοση των επιτυχιών συνεχίζεται σε όλους τους τομείς!

Με όραμα την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου αθλητισμού και την αγάπη για τη νεολαία του νησιού της Σύρου, η σημερινή διοίκηση του Ν.Ο.Σ. συνεχίζει να δουλεύει οργανωμένα για να κρατήσει τον Όμιλο σε επίπεδο αντάξιο της ιστορίας του, αλλά και των σύγχρονων απαιτήσεων της κοινωνίας.

 

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους

Check Also

Κοπή της πίτας του τμήματος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πραγματοποίησε το Τμήμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης την Τετάρτη 20 …

Αφήστε μια απάντηση