Κοιτούν το μέλλον με αισιοδοξία

Τον χειμώνα που διανύουμε το τμήμα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, που όμως με υπομονή αλλά και εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων κατάφερε να μείνει ζωντανό και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Συγκεκριμένα, με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου τον περασμένο Οκτώβριο, όλα έδειχναν ότι η λειτουργία του τμήματος θα σταματούσε (κάτι που έγινε το 2013) και θα ξεκινούσε ξανά την άνοιξη του 2014. Αυτό όμως δε συνέβη καθώς, γονείς, αθλητές, προπονητές και διοίκηση αποφάσισαν να συνεχίσουν και να προπονούνται εκτός πισίνας έως ότου να έρθει η ώρα της επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου. Οι προπονήσεις γίνονταν στον περιβάλλοντα χώρο του Αθλητικού Κέντρου και οι αθλητές του πόλο… έπαιζαν μπάσκετ, χάντμπολ και ποδόσφαιρο. Η διοίκηση κράτησε την υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο στους αθλητές και την επόμενη εβδομάδα οι μικροί αθλητές του Ν.Ο. Σύρου θα πάρουν μέρος σε ένα προπονητικό τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και το πρόγραμμά του το έχει καταρτίσει ο προπονητής της Ανδρικής ομάδας Θεόδωρος Μπερδές.

Οι αγώνες αυτοί είναι ουσιαστικά το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τον όμιλο, όπου στις αρχές Απριλίου με την έναρξη λειτουργίας του Κολυμβητηρίου θα ξεκινήσει η προετοιμασία και στο νερό για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Τέλος, όλοι εύχονται να προχωρήσει το θέμα της τηλεθέρμανσης και το κολυμβητήριο να μην κλείσει ξανά, καθώς όπως μας είπαν τόσο ο προπονητής του κλιμακίου της Σύρου, όσο και ο γραμματέας του συλλόγου γονέων του Ομίλου, “δεν θα αντέξει το άθλημα τρίτο χειμώνα με κλειστή πισίνα”.

“Θέλαμε να κρατήσουμε τα παιδιά ενωμένα ακόμη και με κλειστή πισίνα”

Ο Γραμματέας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημήτρης Τσιργής μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, αλλά και πως οι ίδιοι οι γονείς προσπάθησαν να κρατήσουν “ζεστά” τα παιδιά τους με το άθλημα του πόλο. “Το κολυμβητήριο είναι κλειστό, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για τους αθλητές της πισίνας. Ο Σύλλογός γονέων και ο Όμιλος έκανε μία προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά ενωμένα εκτός πισίνας, αλλά και σαν ομάδα, παρότι η πισίνα ήταν κλειστή. Στο πλαίσιο αυτό “κουμπώνει” αυτό το ταξίδι που έχουν σχεδιάσει να κάνουμε, καθώς έχει στόχο και σκοπό να κρατήσει ενωμένα τα παιδιά, να κρατήσει την ομάδα λειτουργική, να γίνει ένα ταξίδι προετοιμασίας με τον προπονητή που βρίσκεται στην Αθήνα τον κ. Μπερδέ και τον κ. Ξαγοράρη, έτσι ώστε με την έναρξη του κολυμβητηρίου στις αρχές Απριλίου, τα παιδιά να επανενωθούν εντός πισίνας με απώτερο σκοπό το πρωτάθλημα που είναι να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν είναι των παίδων και των μίνι παίδων”.

Για το πόσο δύσκολο είναι από την πλευρά των γονέων να κρατήσουν τα παιδιά κοντά σε ένα άθλημα το οποίο ουσιαστικά είναι ανενεργό ο κ. Τσιργής είπε: “Από την πλευρά του γονέα είναι πολύ δύσκολο κομμάτι αυτό, γιατί αν χάσεις τον στίβο που σου που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πισίνα και το νερό, είσαι εκτός αθλήματος, είσαι σαν το “ψάρι έξω από τη γυάλα”. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, οι γονείς έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν τα παιδιά στο άθλημα κι αυτό γίνεται γιατί όλοι έχουν μεγάλη αγάπη για τον πόλο. Το ταξίδι που θα κάνουμε είναι μία υπόσχεση που είχαμε δώσει ότι μετά τους αγώνες που δώσαμε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, να επανενωθούμε, με ένα τουρνουά προετοιμασίας, ξέροντας ότι η πισίνα θα ήταν κλειστή. Έτσι, τα παιδιά κρατήθηκαν. Είναι ουσιαστικά η υπόσχεση που είχαμε δώσει όλοι μαζί, παιδιά, αθλητές, γονείς, προπονητές και Όμιλος, να βρεθούμε ξανά τον Μάρτη σε ένα τουρνουά προετοιμασίας στην Αθήνα”.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προπονείται κάποιος εκτός πισίνας”

Από την πλευρά του ο προπονητής του κλιμακίου της Σύρου και βοηθός προπονητή του κ. Μπερδέ, Μάρκος Ξαγοράρης μίλησε αρχικά για τις προσπάθειες που κατέβαλε από την πλευρά του να κρατήσει ζεστούς τους αθλητές του ομίλου. “Την εποχή που έκλεινε τον κολυμβητήριο τον περασμένο Οκτώβριο, είχαμε κάνει μία καλή προετοιμασία βάζοντας γερές βάσεις με τον σχεδιασμό που κάναμε. Ο τεχνικός της ομάδας κ. Μπερδές σε συνεργασία με εμένα, έκανε έναν προγραμματισμό ο οποίος όπως δείχνουν τα πράγματα πήγε πάρα πολύ καλά και όλοι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί η ομάδα παρέμεινε ενεργή. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, αν δεν είχαμε αθλητές με αγάπη για το άθλημα και γενικά για τον αθλητισμό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προπονείται κάποιος εκτός πισίνας και να κρατάει μία ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Εμείς προσπαθήσαμε με ένα σχεδιασμό που κάναμε με τον κ. Μπερδέ να κρατήσουμε την ομάδα με αθλοπαιδιές, παίζοντας μπάσκετ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο και κάναμε διάφορες ειδικές ασκήσεις σε εξωτερικό γήπεδο. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπήρχαν. Με αυτούς τους τρόπους καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος σε τουρνουά, αλλά και να έχουμε μία ξεχωριστεί προετοιμασία, ώστε η ομάδα να είναι έτοιμοι σε φυσική κατάσταση. Εδώ θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια και στους γονείς που έκαναν υπομονή και άντεξαν για δεύτερο χειμώνα ένα κλειστό κολυμβητήριο. Προβλήματα υπάρχουν παντού, καθώς πολλά κολυμβητήρια στην Ελλάδα δεν λειτουργούν κανονικά. Βέβαια κάποιοι έχουν βρε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως με το φυσικό αέριο, αλλά και τηλεθέρμανση. Τώρα όσον αφορά τα δικά μας, έχουμε τις διαβεβαιώσεις πως αυτό ο χειμώνας ήταν ο τελευταίος που το κολυμβητήριο ήταν κλειστό. Τέλος, το άθλημά μας είναι αρκετά δύσκολο και οι αναποδιές αυτές μας κάνουμε πιο δυνατούς. Το πόλο είναι ένα άθλημα με συνεχής παρουσία σε Ολυμπιάδες. Δεν πρέπει να τα παρατάμε και τα παιδιά το έχουν καταλάβει αυτό”.

“Αν έχουμε και τρίτο χειμώνα κλειστό κολυμβητήριο τα παιδιά δεν θα αντέξουν και θα απομακρυνθούν από το άθλημα”

Για το θέμα της σύνδεσης του Κολυμβητηρίου με τη ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων είπε: “Όντως το έργο έχει αργήσει γιατί υπήρχαν πάρα πολλές διαδικασίες. Το θέμα αυτό το παρακολουθούμε από κοντά και οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο αυτό έχει προκηρυχθεί, έχει βρεθεί ο ανάδοχος, βρισκόμαστε στη διαδικασία των ενστάσεων και νομίζω ότι κι αυτές ολοκληρώνονται. Αν το έργο δοθεί τον ανάδοχο, τότε η υλοποίησή του είναι μεταξύ τριών έως έξι μηνών. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε πάρα πολύ κοντά με τους ανθρώπους του Δήμου, οι οποίοι έχουν πραγματικά καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, γιατί δεν είναι ζήτημα ανθρώπων, είναι θέμα γραφειοκρατίας. Τώρα, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και στόχος όλων μας είναι να μην έχουν ξανά κλειστό κολυμβητήριο τον χειμώνα. Όλοι γνωρίζουν πως αν έχουμε και τρίτο χειμώνα κλειστό κολυμβητήριο τότε νομίζω ότι τα παιδιά δεν θα αντέξουν και θα απομακρυνθούν από το άθλημα. Όσο καλή διάθεση κι αν έχουμε όλοι μας, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις του αθλητές, εκτός πισίνας για τρίτη συνεχή χρονιά”.

Για το αν υπάρχουν ήδη σκέψεις στο Σύλλογο γονέων για τη συνέχιση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, καθώς η τηλεθέρμανση ίσως να έχει και ημερομηνία λήξης ο κ. Τσιργής είπε: “Η μελέτη η οποία είχε γίνει, μιλούσε για απόσβεση μέσα σε 2-3 χρόνια. Δηλαδή αν η ΔΕΗ παραμείνει μέχρι το 2018, το έργο θα έχει ήδη αποσβεστεί και επίσης το έργο δεν είναι μόνο του γιατί μπορεί πάνω σ’ αυτό να υπάρχει συνέχεια που για παράδειγμα μπορεί να είναι οι αντλίες θερμότητας. Υπάρχουν κι άλλες σκέψεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει συνέργεια με το έργο και να έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση πετρελαίου, γιατί πάλι θα χρειαστούμε καύσιμα”.

Έχουν γίνει ενέργειες από την πλευρά των γονέων ώστε το κολυμβητήριο να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο και να είναι πιο λειτουργικό και να λειτουργεί όλη τη διάρκεια του χρόνου;

“Έχουμε κατά καιρούς κάνει πολλές προτάσεις, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει. Τώρα έχουμε μία πάρα πολύ καλή δικαιολογία και μιλάμε για την κρίση, την οικονομική και κοινωνική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε όλοι και αντιμετωπίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά είναι λίγο παγωμένα, κι εμείς έχουμε χάσει λίγο από την όρεξή μας να δημιουργήσουμε και δώσουμε μία άλλη πνοή στο κολυμβητήριο”.

“ Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να επανέλθει από πλήρη απραξία”

Ο βοηθός προπονητή του Ν.Ο. Σύρου μίλησε στην συνέχεια για το πως μπορεί ένας αθλητής να είναι σε καλή κατάσταση από τη στιγμή που δεν κάνει προπόνηση στο φυσικό του χώρο. “Η αλήθεια είναι ότι εκατό της εκατό δεν μπορεί να είσαι προετοιμασμένος. Όμως αν δεν κάνει και τίποτα, είναι πολύ χειρότερα. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να επανέλθει από πλήρη απραξία στην προπόνηση μέσα στο νερό. Αυτός ο σχεδιασμός όπως είπα και πριν περιελάμβανε όλες τις ασκήσεις και τις δραστηριότητες. Βέβαια θα είναι δύσκολο για τα παιδιά στην αρχή να επανέλθουν, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πέρσι που δεν έγινε κάτι. Όντως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο συγκεκριμένο άθλημα, ακόμη και μία προπόνηση να χάσεις είναι τελείως διαφορετικό από κάποια άλλα αθλήματα, που αυξάνεις λίγο ρυθμό και καλύπτεις του χαμένο έδαφος.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του Ν.Ο. Σύρου θα πω κάτι που μου ειπώθηκε από τον κ. Μπερδέ, ότι όταν το χειμώνα ο δεύτερος πυρήνας στην Αθήνα έκανε προπόνηση σε κάποιο κολυμβητήριο, την προπόνηση παρακολουθούσε ο Γιώργος Αφρουδάκης και όταν ρώτησε ποια ομάδα είναι αυτή πραγματικά έμεινε έκπληκτος. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε πως γίνεται και η Σύρος είναι στη Γ’ Εθνική. Αυτό δείχνει την ιστορία που έχει αυτός ο Όμιλος και πρέπει εμείς από την πλευρά μας να βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να μην χαλάσουμε την ιστορία της ομάδας”.

Ο κ. Ξαγοράρης αναφέρθηκε και στην ανδρική ομάδα του Ν.Ο. Σύρου που τη νέα σεζόν θα αγωνισθεί στην Γ’ Εθνική κατηγορία: “Πέρσι η διακοπή αυτή στοίχισε αρκετά στην ομάδα πόλο του ΝΟΣ, σε όλες τις κατηγορίες των αθλητών της, καθώς η μεν παιδική ομάδα λόγω της απραξίας δεν μπόρεσε να συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ η ανδρική ομάδα υποβιβάστηκε από την Β΄ στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο αθλητές του ΝΟΣ, στην πλειοψηφία τους φοιτητές σε Πανεπιστημιακά τμήματα των Αθηνών, προπονούνται εντατικά στο νερό με τον κ. Θοδωρή Μπερδέ. Στόχος της ομάδας είναι να ανεβούμε στην Β’ εθνική κι ένας ακόμη είναι να αποτελείται από γηγενής αθλητές. Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό, θέλουμε η ομάδα να αποτελείται από Συριανούς και πιστεύω ότι με τη συνεχή λειτουργία του κολυμβητηρίου θα το πετύχουμε. Αυτή τη στιγμή βέβαια έχουμε στην ανδρική ομάδα και αθλητές εκτός νησιού, που όμως στο περσινό πρωτάθλημα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και χάσαμε την παραμονή για έναν αγώνα. Έχουμε υπομονή, θέληση και αγάπη για το άθλημα, θα δουλέψουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”.

Τέλος, ο κ. Ξαγοράρης μίλησε για το τουρνουά που θα πάρει μέρος ο Ν.Ο. Σύρου, αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθεί για τις ομάδες πόλο. “Εντός του τρέχοντος μήνα, προγραμματίζεται για την παιδική ομάδα προπονητικό τριήμερο στην Αθήνα για φιλικά παιχνίδια στην Ν. Σμύρνη και στα Ιλίσια, προκειμένου να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα σεζόν αλλά και να επιβραβευθεί όλη αυτή η ξεχωριστή προσπάθεια των παιδιών τον χειμώνα που πέρασε. Συγκεκριμένα οι αγώνες θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και στην πραγματοποίηση της εν λόγω αποστολής συνδράμει εκτός από τον ΝΟΣ και ο σύλλογος γονέων των αθλητών. Επίσης η ομάδα των μίνι παίδων από αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει κανονικά την προετοιμασία της στο κολυμβητήριου Σύρου, ενόψει της συμμετοχής της στα προκριματικά του αντίστοιχου Πανελλήνιου πρωταθλήματος στην Αθήνα τον μήνα Μάιο.

Η ανδρική ομάδα πρόκειται να συμμετάσχει το καλοκαίρι στο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής και ουσιαστικά μετά το άνοιγμα της πισίνας στην Σύρο, η προετοιμασία της θα είναι πιο ομαλή έχοντας ως τελικό στόχο την άνοδο στην Β΄ Εθνική.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν προγραμματιστεί όπως και πέρσι τα summer games, όπου για την διαφήμιση και γνωριμία του αθλήματος θα πραγματοποιηθούν αγώνες επίδειξης μεταξύ ομάδων του ΝΟΣ και αντίστοιχες Παλαιμάχων υδατοσφαιριστών. Σχεδιάζεται ακόμα να διεξαχθεί και τουρνουά beach water polo (στην περιοχή ΑΣΤΕΡΙΑ), κάτι που τα τελευταία χρόνια διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορες παραλίες τις χώρες μας. Υπάρχει επίσης επιθυμία να γίνει θεσμός το περσινό 1ο mini VIKELAS CUP, όπου πέρσι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Σύρο αρχές Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή τριών ομάδων (ΝΟΣ – Ιωνικού Νίκαιας – Τρίτωνα Αμαρουσίου).

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους

Check Also

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Νησάκι – Sea Water Polo «Δημήτρης Ζορμπάνος».

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου με συνδιοργανωτές, το Σύλλογο Παλαιμάχων Υδατοσφαίρισης και Κολύμβησης «τα Δελφίνια», το …

Αφήστε μια απάντηση