Ολοκληρώθηκε η αποστολή των μικρών Ιστιοπλοϊών του Ν.Ο. Σύρου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου και Κρήτης

Άλλη μια ιστιοπλοϊκή διοργάνωση ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στην οποία συμμετείχε το τμήμα ιστιοπλοΐας του Ν.Ο. Σύρου. Το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου και Κρήτης για τις κατηγορίες ανάπτυξης Optimist και Laser 4.7, συνδιοργανώθηκε στην Άνδρο από 23 έως 25 Μαρτίου, από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Άνδρου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 13 Ναυτικοί Όμιλοι από τα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης. Ο αριθμός των αθλητών ανήλθε στην κατηγορία των Optimist τους 112 και στην μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία των Laser 4.7 τους 44. Ο Ν.Ο.Σ. συμμετείχε με μία πολυπληθή ομάδα που αποτελούταν από 19 αθλητές, 2 προπονητές και 2 συνοδούς.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες με τους νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως έως και 30 κόμβους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας των αγώνων που είχε σαν αποτέλεσμα στην μικρή κατηγορία των Optimist να αγωνιστούν μόνο οι μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι αθλητές. Μόνο 40 από τους 112 αθλητές κατάφεραν να αγωνιστούν και τελικά να τερματίσουν στην μοναδική ιστιοδρομία της κατηγορίας που έγινε την Παρασκευή 23/3. Αντίθετα στα Laser 4.7, στις δύο ιστιοδρομίες της πρώτης ημέρας συμμετείχαν και τερμάτισαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αθλητές (35 από τους 44), δείχνοντας ότι η εμπειρία τον αθλητών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τα Optimist, παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ένταση και διεύθυνση ανέμου παρόμοια με τις πρώτης αλλά από νωρίς το μεσημέρι άρχισε η εξασθένιση. Αρχικά μπήκαν στον στίβο και πάλι οι εμπειρότεροι αθλητές των Optimist και αμέσως μετά τη βελτίωση των συνθηκών, «έπεσε στη θάλασσα» το σύνολο του στόλου. Η ημέρα εξελίχθηκε ιδανική για ιστιοπλοΐα και η έμπειρη Επιτροπή Αγώνων κατάφερε να ολοκληρώσει 4 ιστιοδρομίες για κάθε μία από της κατηγορίες, αριθμός που ήταν και ο μέγιστος επιτρεπόμενος ανά ημέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ο πρωί της Κυριακής που ήταν και η τελευταία ημέρα των αγώνων ο άνεμος ήταν από το πρωί ιδανικός για όλους τους αθλητές μη ξεπερνώντας τους 12-15 κόμβους αλλά σύμφωνα με την πρόγνωση η οποία τελικά και επιβεβαιώθηκε, εξασθένισε νωρίς το απόγευμα έχοντας κατά τη διάρκεια και σημαντικές αλλαγές διεύθυνσης από νοτιοδυτική έως νοτιοανατολική. Η Επιτροπή των Αγώνων κάνοντας προσπάθεια να ολοκληρώσει το σύνολο των προγραμματισμένων ιστιοδρομιών (9 ανά κατηγορία), προσπάθησε να δώσει αρκετές εκκινήσεις αλλά τις περισσότερες φορές είτε αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία της εκκίνησης είτε την ιστιοδρομία που είχε εκκινήσει. Τελικά το πρόγραμμα στη θάλασσα ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:00 έχοντας διεξαχθεί 2 κούρσες για κάθε μία από τις κατηγορίες.
Ο συνολικός αριθμός των ιστιοδρομιών του πρωταθλήματος ανήλθε τελικά σε 7 ιστιοδρομίες για τα Optimist και 8 ιστιοδρομίες για τα Laser 4.7.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Κυριακή 25/3), «έκλεισε» η διοργάνωση με την απονομή των επάθλων στους νικητές της κάθε κατηγορίας στο εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και με παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνική Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, της εκκλησίας και πολλούς εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των Ναυτικών Ομίλων που συμμετείχαν στον αγώνα.
Όσον αφορά στην ομάδα του Ν.Ο.Σ. η οποία αποτελούνταν από πολλούς νέους αθλητές κατάφερε μια αξιοπρεπή εμφάνιση με σημαντικότερες θέσεις αυτές των Μαρίας Ρούσσου η οποία κατέκτησε την 3η θέση στα κορίτσια της κατηγορίας Laser 4.7 (14η στη γενική) και Ειρηλένας Ανδρεαδάκη (9η στα κορίτσια και 14η στη γενική), στην κατηγορία των Optimist. Και οι δύο αυτές αθλήτριες κέρδισαν τη συμμετοχή τους στον αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση των Εθνικών Ομάδων των δύο κατηγοριών, ο οποίος θα διεξαχθεί από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στη Βουλιαγμένη.
Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες αθλητές στο πρωτάθλημα, ιδιαιτέρως δε, αυτούς που κατάφεραν να διακριθούν και εύχεται καλή επιτυχία στις ιστιοπλόους μας που θα συμμετάσχουν στον παραπάνω αγώνα πρόκρισης.
Η Ομάδα και ο Ν.Ο.Σ ευχαριστεί τις ναυτιλιακές εταιρείες Blue Star Ferries, Golden Star Ferries και Hellenic Seaways, οι οποίες με τις σημαντικές εκπτώσεις που προσέφεραν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διευκόλυναν και μείωσαν σημαντικά το κόστος μετακίνησης της αποστολής, το οποίο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα έξοδα για τον αγώνα, το επωμίσθηκαν για ακόμη μία φορά, οι ίδιοι οι αθλητές και οι οικογένειές τους.
Το τμήμα ιστιοπλοΐας ευχαριστεί θερμά τους δύο συνοδούς που προσφέρουν κάθε φορά αφιλοκερδώς την τόσο σημαντική βοήθειά τους κ. Σταμάτη Καραβιώτη και κα Ιωάννα Βακονδίου, η οποία διέθεσε και το ιδιωτικό της αυτοκίνητο, τον κ. Γιώργο Μπουγιούρη για τη διάθεση του αυτοκινήτου του για τις ανάγκες της αποστολής καθώς και όλους τους γονείς που με τη φυσική τους παρουσία στο χώρο των αγώνων αλλά και την οικονομική τους υποστήριξη, βοηθούν το έργο του τμήματος.
Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους προπονητές κ. Γιάννη Γρυπάρη που με τη συστηματική δουλειά του, καταφέρνει να διατηρεί την ιστιοπλοΐα τριγώνου του Ν.Ο.Σ. σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο καθώς και στον κ. Στρατή Μιχαήλ που συνδράμει εθελοντικά στην προσπάθεια αυτή, όποτε υπάρχει σχετική ανάγκη.

 

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Check Also

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2020»

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, εκτιμώντας τις καταστάσεις στη δύσκολη τρέχουσα περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται τόσο …