Έδειξε ότι έχει μέλλον

Το τμήμα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την αγωνιστική του παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Η ομάδα της Σύρου συμμετείχε στον τρίτο όμιλο της Αττικής κι έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση για την επόμενη φάση. Οι παίκτες του κ. Μπερδέ αν και νεαροί οι περισσότεροι σε ηλικία αφού ο μέσος όρος της ομάδας ήταν μόλις 20,8 ετών, είχαν απολογισμό δύο νίκες και δύο ήττες.

Η ομάδα της Σύρου ολοκλήρωσε την προσπάθειά της με νίκη κόντρα στην Ρ.Ο. Ηρακλείου Αττικής με 16-6, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε επικρατήσει με 9-8 του Άρη Κάμπου από την Χίο. Οι Συριανοί έχασαν την ευκαιρία να βρεθούν στην επόμενη φάση, ουσιαστικά από την πρώτη κιόλας αγωνιστική όταν ηττήθηκαν από την Τρίαινα Βούλας με 4-6. Οι παίκτες του κ. Μπερδέ στο πρώτο ματς είχαν δικαιολογημένα κάποια επιθετικά λάθη, αφού δεν υπήρχε και η καλύτερη συνοχή μιας και είχαν πολύ λίγο καιρό να προπονηθούν όλοι μαζί σαν ομάδα. Με μόλις μία εβδομάδα δεν μπορείς να βρεις ένα καλό τρόπο παιχνιδιού, αφού θέλεις αρκετά παιχνίδια και πολλές ώρες προπόνησης για να μονταριστής. Παρόλα αυτά η παρουσία της ομάδας της Σύρου θεωρείται θετική, αφού μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, στάθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο ύψος των περιστάσεων. Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο πως το κολυμβητήριο ήταν κλειστό από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο. Αυτό το διάστημα ο κ. Ξαγοράρης συνεργάτης του Θεόδωρου Μπερδέ, προσπάθησε με διάφορες άλλες δραστηριότητες και να κρατήσει τους παίκτες “ζεστούς”, αλλά και να τους έχει σε σχετικά καλή κατάσταση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των αγώνων οι παίκτες του Συριανού Ομίλου έδειξαν ότι διαθέτουν πλούσιο ταλέντο και με λίγο καλύτερο προγραμματισμό και τις κατάλληλες προπονητικές συνθήκες, στο μέλλον θα μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ομάδας του Ν.Ο. Σύρου στην Α΄ φάση (ομίλου Αττικής και Νησιών Αιγαίου) της Γ΄ Εθνικής που πραγματοποιήθηκαν στο κολυμβητήριο “Καπαγέρωφ” Πειραιά (Παπαστράτειο) το τριήμερο ήταν:

Παρασκευή 11-7-2014 :

Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ – ΤΡΙΑΙΝΑ ΒΟΥΛΑΣ 4-6

Σαββάτο 12-7-2014:

Α.Ο ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ – Ν.Ο ΣΥΡΟΥ 14-4

Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ – ΑΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ 9-8

Κυριακή 13-7-2014 :

Ρ.Ο. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ 6-16

 

Η αποστολή της ομάδας του Ναυτικού Ομίλου Σύρου αποτελούνταν από τους παίκτες:

Βασίλης Παπαδημητρίου, Άγγελος Τσινός (αρχηγός), Ελευθέριος Καλογρίδης, Αντώνης Φουρνιστάκης, Παύλος Αλτιπάρμπακ, Ιωάννης Λαμπρινός, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Ρούσσης, Νώντας Διακοδημήτρης, Φάνης Ζαμάνης, Φώτης Διακοδημήτρης, Αντώνης Κρητικός, Απόστολος Μιχάλοβιτς, Λάζαρος Κικίδης, Βασίλειος Ζόρμπας.

Προπονητής : Θεόδωρος Μπερδές

Β. Προπονητή : Μάρκος Ξαγοράρης

Έφορος ομάδας: Χρήστος Ρούσσης

“Αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός”

Ο Μάρκος Ξαγοράρης συνεργάτης του Θεόδωρου Μπερδέ (προπονητή του Ναυτικού Ομίλου Σύρου), βρέθηκε στα στούντιο της “Κοινής Γνώμης” και μίλησε στην “WEB CAMERA” για τους αγώνες που έδωσε η ομάδα πόλο, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.

Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο πως η ομάδα της Σύρου κατέλαβε την τρίτη θέση και ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της, μέσα σε μόλις ένα τριήμερο.

“Έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια μία προσπάθεια η οποία θέλει μεράκι και αγάπη για το άθλημα. Ο στόχος μας βεβαίως είναι τα αποτελέσματα, αλλά ο μεγαλύτερος στόχος είναι να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την ομάδα, αφού με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου η προσπάθειές μας γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε παιδιά που αγαπούν το άθλημα και οι γονείς τα “σπρώχνουν” προς την υδατοσφαίριση και αναλογιζόμενοι την ιστορία του ομίλου, θέλουμε να διαφυλάξουμε το άθλημα αυτό.

Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε κάτω από όλες τις συνθήκες, κι αυτό κάνουμε εδώ και δύο χρόνια.

Τώρα όσον αφορά τη διαδικασία του πρωταθλήματος, γνωρίζαμε ότι ο όμιλος της Αττικής ήταν πολύ δύσκολος, αφού είχε δυνατές ομάδες. Συμμετείχαν πέντε όμιλοι, ο Άρης Κάμπου Χίου όπου με την ομάδα αυτή είχαμε αγωνισθεί και πέρσι στην Β’ Εθνική, η Τρίαινα Βούλας ήταν περίπου ισοδύναμη με εμάς. Ακόμη στον όμιλο ήταν ο Α.Ο. Καστέλας, ήταν αρκετά καλή ομάδα αφού μπορεί να είχε στη σύνθεσή του βετεράνους, αλλά οι παίκτες αυτοί είχαν αγωνισθεί σε υψηλό επίπεδο, όπως ο ψύχος που ήταν στον Ολυμπιακό κι έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης, ο Μαρούλης, κι άλλοι. Υπήρχε μία νεανική ομάδα τύπου Ναυτικού Ομίλου Σύρου η Ρ.Ο.Η. από το Ηράκλειο Αττικής κι εμείς. Αντίθετα στον δεύτερο όμιλο υπήρχαν τέσσερις ομάδες, δύο από την Μεταμόρφωση, ο Απόλλων Σμύρνης μία νέα ομάδα και ο ΠΕΚΕΒ από τη Χίο.

Εμείς ξέραμε ότι όμιλος ήταν αρκετά δυνατός και επίσης γνωρίζαμε ότι η ομάδα μας ήταν αμαντάριστη, καθώς λειτουργεί σε δύο κλιμάκια, ένα στην Αττική κι ένα στη Σύρο. Τα παιδιά από τη Σύρο, δεν προπονήθηκαν όπως έπρεπε αφού το κολυμβητήριο ήταν κλειστό, καθώς ξεκίνησαν προπονήσεις τον Απρίλιο. Η προπόνηση για κάποιους δεν ήταν συστηματική αφού είχαν διαβάσματα λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες ήταν κοντά μας κι έκαναν κάθε ημέρα. Αντίθετα τα παιδιά στην Αθήνα έκαναν τρεις φορές τη βδομάδα προπόνηση και είχαν μία συνεχόμενη ροή προπονήσεων. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου ήταν να μαζέψει μία βδομάδα πριν τους αγώνες να κάνουμε κάποιες κοινές προπονήσεις και να δώσουμε κάποια φιλικά παιχνίδια. Προσπαθήσαμε παρόλα αυτά να εμφανίσουμε την ομάδα όσο τον δυνατόν καλύτερη.

Δυστυχώς το πρόγραμμα ήταν τέτοιο, καθώς σταθήκαμε στην κλήρωση άτυχοι που δώσαμε το πρώτο παιχνίδι με την Τρίαινα Βούλας. Γνωρίζαμε από πριν πως με την ομάδα αυτή είμαστε ισοδύναμοι και μαζί θα παλέψουμε για τη δεύτερη θέση. Το παιχνίδι πήγε καλά για εμάς στην αρχή, όμως κάναμε κάποια λάθη κυρίως επιθετικό κι όχι αμυντικά και πληρώσαμε την ανομοιογένεια της ομάδας, η οποία υπήρχε καθώς δεν έγινες πολλές κοινές προπονήσεις. Όταν για παράδειγμα χάνεις στον παραπάνω παίκτη, 3-2, 2-1 και 6-5 και χάνεις το γκολ, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα δεν έχει δουλέψει. Όταν βρίσκεσαι με παίκτη παραπάνω και δεν έχεις δουλέψει όλη τη χρονιά μαζί, μπορεί η πάσα να βγει σε δεύτερο χρόνο, η μπάλα να πάει σε λάθος θέση ή το σουτ που θα γίνει να μην είναι υπό καλές προϋποθέσεις. Άρα είμαστε άτυχοι που παίξαμε με την Τρίαινα την πρώτη αγωνιστική και χάσαμε 4-6, ένα ματς το οποίο ήταν δύσκολο και για τις δύο ομάδες. Η ομάδα στη συνέχεια απέκτησε ένα μικρό ψυχολογικό στρες. Το δεύτερο ματς ήταν με την Καστέλα, όπου εκεί γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολη η αποστολή μας. Παρόλα αυτά στο πρώτο οκτάλεπτο προηγηθήκαμε 2-0. Στη συνέχεια βέβαια μέχρι το τέλος του ημιχρόνου μας είχε ισοφαρίσει η Καστέλα και κατόπιν μετά, λόγω και της εμπειρίας που διέθετε το σκορ έγινε 14-4.

Στο τρίτο παιχνίδι παίξαμε με τον Άρη Κάμπου, ένα ματς πολύ δυνατό, αφού και η ομάδα της Χίου ήταν πιο δυνατή από πέρσι. Προηγηθήκαμε 9-5 και η χαλάρωση που είχαμε έδωσε το δικαίωμα στον Άρη να μας πλησιάσει και να γίνει το ματς ντέρμπι. Στο τελευταίο παιχνίδι με την Ρ.Ο. Ηρακλείου, ήταν πραγματικά δύο νεανικές ομάδες και σε συζήτηση που είχαμε με τον κ. Μπερδέ, αναφέραμε ότι καλό θα ήταν όλες οι ομάδες στο στιλ το δικό μας, να έμπαινε ένα όριο ηλικίας. Για να ολοκληρώσω με τους αγώνες, έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από τα παιδιά, είμαστε ευχαριστημένοι τόσο εγώ όσο και ο κ. Μπερδές. Υπήρχε παιδί στην ομάδα μας που ήταν 17 ετών και συμμετείχε σε σχεδόν όλα τα παιχνίδια κι ακόμη έβαλε και γκολ. Για ακόμη μία χρονιά τα παιδιά έδειξαν ήθος και αυτό μετρά πάρα πολύ. Θέλουμε η ομάδα μας πάνω από όλα να δείχνει ήθος και μετά κοιτάμε την απόδοση”.

Θα ήθελα να μου πείτε πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τα παιδιά “ζεστά”, όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό.

“Το δικό μας το άθλημα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν γίνεται σε ένα πρωτάθλημα όπως των άλλων αθλημάτων, που διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκειας της χρονιάς. Εμάς είναι σε τουρνουά, ειδικά σ’ αυτές τις κατηγορίες. Οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε όλο το χρόνο σχεδόν για να παίξουμε ένα τριήμερο. Έτσι είναι η υδατοσφαίριση, είναι λίγες οι ομάδες και δεν μπορούμε να συγκριθούμε με το ποδόσφαιρο ή με κάποια άλλα αθλήματα που έχουν περισσότερες ομάδες και Ενώσεις. Μπορεί να έχουμε λίγους αθλητές, λίγα σωματεία, αλλά οι επιτυχίες της υδατοσφαίρισης είναι τεράστιες. Το έχουμε πει κι άλλες φορές πως η υδατοσφαίρισης έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες. Η προπόνηση είναι πολύ πιο δύσκολη της υδατοσφαίρισης, αλλά και οι εν γένει συνθήκες και δεν είναι και οι ιδανικότερες μιας και πολλά κολυμβητήρια υπολειτουργούν. Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω του γονείς που υποστηρίζουν τα παιδιά τους, καθώς χρειάζεται 2 έως 3 ώρες καθημερινή προπόνηση, για να μπορεί να πει κάποιος ότι έχεις τις δυνατότητες να συμμετέχει σε μία ομάδα. Τώρα, εμάς η προσπάθειά μας έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι μισοί παίκτες είναι στην Αθήνα κι άλλοι βρίσκονται στη Σύρο, όπου ουσιαστικά δεν έχουμε κολυμβητήριο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα παιδιά σε καλή κατάσταση κάνοντας γυμναστική και διάφορα άλλα αθλήματα”.

Γνωρίζω πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κάνατε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσετε τα παιδιά κοντά στο άθλημα του πόλο. Μετά από μεγάλο κόπο πιστεύω καταφέρατε να διατηρήσετε και με την καλή θέληση, των παιδιών και των γονέων τους, το τμήμα της ομάδας εδώ στη Σύρο.

“Εμείς πιστεύουμε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε κολυμβητήριο όλη την χρονιά, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον προγραμματισμό μας τόσο σαν Ν.Ο. Σύρου, αλλά και σαν τμήμα της υδατοσφαίρισης. Οπότε, το 2013 ξέροντας ότι μία ομάδα δεν υπάρχει χωρίς φυτώριο, εμείς προσπαθούσαμε ακόμη και χωρίς κολυμβητήριο, να κρατήσουμε τα παιδιά με διάφορα άλλα αθλήματα. Προπονούμαστε στους εξωτερικούς χώρους του Αθλητικού Κέντρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου, όσο και τους εργαζόμενους που μας επέτρεψαν να γυμναζόμαστε όλο το χρόνο εκεί. Οι αθλητές μας είχαν όρεξη, το έδειξαν κι αυτή τη στιγμή ο Ν.Ο. Σύρου έχει μία καλή φουρνιά παιδιών τα οποία είναι του 2001 και μικρότερα. Πιστεύουμε ότι σε μερικά χρόνια αυτά τα παιδιά θα παίξουν πόλο υψηλού επιπέδου και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Εγώ από την πλευρά μου κάνω μία έκκληση στους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται με τα του κολυμβητηρίου να καταλάβει ο καθένας από το μέρος του την δική του προσπάθεια, προκειμένου το κολυμβητήριο να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό αν καταστεί δυνατό, θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι Συριανοί να χαρούν το κολυμβητήριο. Τον Φεβρουάριο κάναμε ένα πολύ ωραίο ένα τριήμερο ταξίδι, όπου δώσαμε κάποια φιλικά παιχνίδια στο κολυμβητήριο των Ιλισίων. Τα παιδιά έδειξαν πως βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και οι γονείς των αθλητών από την Αθήνα δεν πίστευαν ότι δεν κάνουμε προπόνηση σε κολυμβητήριο. Από την πλευρά μας αποδείξαμε ότι αν κάνεις κάτι με μεράκι όποιες συνθήκες κι αν υπάρχουν, μπορείς να βγεις νικητής και ο αθλητισμός δεν είναι πρωταθλητισμός, είναι συμμετοχή και το αποτέλεσμα έρχεται μόνο του”.

Πιστεύω ότι έρχεται μία ακόμη δύσκολη χρονιά, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για την τηλεθέρμανση του κολυμβητηρίου και αν δεν αλλάξει κάτι τον Νοέμβρη θα κλείσει πάλι η πισίνα.

“Από ότι έχουμε ακούσει κι εμείς μετά τον Οκτώβριο το κολυμβητήριο θα κλείσει. Εγώ παρ’ όλα αυτά σαν προπονητής έχω θέσει την άποψή μου στον Όμιλο, δεν θα παρατήσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όπως και πέρσι κι όταν ανοίξει το κολυμβητήριο θα πέσουμε και πάλι στην πισίνα. Η αλήθεια είναι ότι υδατοσφαίριση χωρίς νερό δεν γίνεται. Οι αθλητές της πισίνας πρέπει να προπονούνται στην πισίνα. Είναι σαν κάποιον γονιό να στέλνει το παιδί να πάει να παίξει μπάσκετ κι αυτό να κάνει προπόνηση για ξιφασκία ή για αγώνες δρόμου. Ο αθλητισμός είναι μία μία πολυμορφική δράση, αλλά, άλλο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο κι άλλο το πόλο. Σαν εκπρόσωπος του ομίλου θα ήθελα μία ενημέρωση, από τους αρμόδιους φορείς, γιατί ακούμε διάφορα πράγματα, όμως δεν από την πλευρά μας δεν γνωρίζουμε τίποτα. Καλό θα είναι να μας ενημερώσουν ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς. Στερούμαστε αρκετούς αθλητές με το κλείσουμε του κολυμβητηρίου και στερούν το δικαίωμα σε κάποιους να αθληθούν στην πισίνα. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα των αθλητών που πήραν μέρος με την ανδρική ομάδα του τμήματος πόλο στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Οι αθλητές που πήραν μέρος στους αγώνες είναι οι εξής: Βασίλης Παπαδημητρίου, Άγγελος Τσινός (αρχηγός), Ελευθέριος Καλογρίδης, Αντώνης Φουρνιστάκης, Παύλος Αλτιπάρμπακ, Ιωάννης Λαμπρινός, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Ρούσσης, Νώντας Διακοδημήτρης, Φάνης Ζαμάνης, Φώτης Διακοδημήτρης, Αντώνης Κρητικός, Απόστολος Μιχάλοβιτς, Λάζαρος Κικίδης, Βασίλειος Ζόρμπας”.

 

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους

Check Also

Αγώνας υδατοσφαίρισης: Ν.Ο. ΙΤΕΑΣ – Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ

Δείτε την αναμέτρηση της ομάδας υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου με τον Ναυτικό Όμιλο Ιτέας …

Αφήστε μια απάντηση