Αθλητική Υποβρύχια Αλιεία

Γενικά με τον όρο υποβρύχια αλιεία κοινώς υποβρύχιο ψάρεμα χαρακτηρίζεται το είδος εκείνο της αλιείας που επιχειρείται από καταδυόμενο ερασιτέχνη αλιέα (ψαρά). Είναι γεγονός πως η εξέλιξη του αθλητικού πνεύματος αλλά και η μανία για νέες υποβρύχιες περιπέτειες της σύγχρονης εποχής είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε μεγάλη έκταση ένα ενδιαφέρον άθλημα, η υποβρύχια αλιεία, με κύριο αλιευτικό εργαλείο είναι το ψαροτούφεκο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η υποβρύχια αλιεία έχει αναγνωριστεί επίσημα ως άθλημα με τη δημιουργία εθνικών ομοσπονδιών και διοργανώνονται σε ετήσια βάση εθνικά ή διεθνή πρωταθλήματα

Η υποβρύχια σκοποβολή είναι ένας αγώνας που συνδυάζει την ευθυβολία και την κίνηση των αθλητών μέσα στο νερό. Ο αθλητής καταδύεται στο νερό, ξεκινώντας μια υποβρύχια πορεία 6 μέτρων, όπου πιάνεται σε βάρος το οποίο βρίσκεται στον βυθό, σημαδεύει και ρίχνει σε στόχο από απόσταση 3 μέτρων. Μετά τη βολή βγάζει τη βέργα από τον στόχο και γυρίζει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

 

Σκοποβολή Πισίνας

Η διαδικασία αυτή γίνεται 4 φορές. Ο χρόνος στον οποίο ο αθλητής υποχρεούται να ολοκληρώσει τις βολές του είναι τα 5 λεπτά. Σε περίπτωση που οι βολές γίνουν κάτω από τα 5 λεπτά, κάθε κερδισμένο δευτερόλεπτο παίρνει bonus 1 βαθμό και προσθέτοντας τους βαθμούς από τον στόχο βγαίνει η συνολική βαθμολογία. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου αγώνα ήταν ότι ο νικητής θα έβγαινε από το άθροισμα της βαθμολογίας των δύο ημερών. Επομένως οι αθλητές έπρεπε να δείξουν σταθερότητα και διάρκεια στις βολές τους.

 

Έφορος : Χούλης Μιχάλης