Γενικά για το άθλημα της Ιστιοπλοΐας Τριγώνου

Iστιοπλοΐα Τριγώνου

Κάθε νησί και….. πανί

 

Η ιστιοπλοΐα , περισσότερο σαν ένα διασκεδαστικό παιγνίδι παρά ένα εθνικό αγώνισμα , ξεκίνησε στην Αγγλία το 18ο αιώνα.

Το 1893 η Σύρος στην πρωτοπορία του ναυταθλητισμού , ιδρύει τον Ομιλο Ερετών Ερμουπόλεως , με κύριο αγώνισμα την κωπηλασία και με την ηθική στήριξη του γενάρχη της ελληνικής κωπηλασίας τον Ομιλο Ερετών Πειραιώς.

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύρος θα συμμετείχε στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 , με δικό της σκάφος , όμως οι καιρικές συνθήκες ματαίωσαν τους αγώνες.

Η Ελληνική Θαλάσσια Ενωση (Ε.Θ.Ε.) το 1932 διοργανώνει τους πρώτους ιστιοπλοικούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης Φάληρο-Ερμούπολη .

Το τμήμα της  ιστιοπλοίας τριγώνου δημιουργείται περί τη δεκαετία του 1953 με τα πρώτα σκάφη που προσφέρει στο Ν.Ο.Σ. ο εφοπλιστής Κοσμάς.

Αργότερα οι αδελφοί Βάττη προσφέρουν το μικρό στολίσκο των Optimist και με προπονητή τον καπετάν Σιδερή Μαμίδη ξεκινούν οι προπονήσεις

1979…Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – Ιστιοπλοικοί αγώνες OPTIMIST. Μέσα σε μια καταστροφική μανία του ανέμου των 8 μποφώρ , με το χοντρό χαλάζι και την καταρρακτώδη βροχή και με κύματα που κατέστρεψαν 30 σκάφη ,από τα 8 που επέστρεψαν στη στεριά χωρίς τη βοήθεια των σωστικών μέσων, τα 3 ήταν του Ν.Ο.Σ. με κυβερνήτες τους Αρμακόλα, Πολίτη και Μιχάλοβιτς. Ο Ν.Ο.Σ. επέστρεψε από τους αγώνες με το πρώτο κύπελλο ήθους στην ιστορία του.

Από τότε το τμήμα ιστιοπλοίας συνεχίζει αδιαλείπτως, με σημαντικές επιτυχίες, να συμμετέχει σε Διασυλλογικά, Περιφερειακά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα, σε Βαλκανικούς και Παγκόσμιους αγώνες με κορυφαία στιγμή αυτή του Αντώνη Μπουγιούρη στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 στο Σίνδευ. 

Η ιστιοπλοία είναι άθλημα, είναι διασκέδαση , μια από τις μεγαλύτερες και ξεχωριστές συγκινήσεις που μπορεί να βιώσει το μικρό παιδί. Το να κουμαντάρει μόνο του, κόντρα στον άνεμο, το ιστιοπλοικό του σκάφος, ο ανταγωνισμός αλλά και οι φιλίες που δημιουργούνται είναι μοναδικές εμπειρίες , που τις προσφέρει απλόχερα η θάλασσα.  

 

Οι εγκαταστάσεις

•    Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στις Αγκαθωπές στην Ποσειδωνία (δίπλα στη Ναυτική Βάση) όπου φυλάσσονται τα σκάφη. 

•    Υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας 

•    Γλύστρα σκαφών

 

Κατηγορίες σκαφών

Optimist : απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 15 ετών.

Laser      : απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας πάνω από 15 ετών   

 

Προπονήσεις

Οι προπονήσεις γίνονται 4 φορές την εβδομάδα 

Δευτέρα και Παρασκευή: 15.00 – 18.00

Σάββατο: 13.00 -17.00 

Κυριακή: 10.00 -14.00

 

Έφορος Τμήματος Ιστιοπλοίας: Μιχαηλίδης Τάσος

Προπονητής: Γιάννης Γρυπάρης

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους

Check Also

Συμμετοχή του Ν.Ο. Σύρου στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Laser 4.7 και Optimist

Λίγο πριν το δεύτερο γενικό lockdown στη χώρα, το τμήμα ιστιοπλοΐας τριγώνου του Ν.Ο.Σ. πρόλαβε να συμμετάσχει στα δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα για το έτος 2020, των κατηγοριών Laser 4.7 και Optimist που διεξήχθησαν 15-18/10/2020 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και 30/10-2/11/2020 στη Χαλκίδα αντίστοιχα. Οι αγώνες ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για την άνοιξη και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους αλλά οι επικρατούσες συνθήκες δεν είχαν επιτρέψει τη διεξαγωγή τους.

Αφήστε μια απάντηση