Χρυσός ο Μανώλης Γιάνκος στο Ελσίνκι

Με απίστευτη απόδοση και μια μοναδική ψαριά ο 35χρονος Βολιώτης ψαροντουφεκάς και αθλητής του Ν.Ο.Σύρου Μανόλης Γιάνκος, πήρε την πρώτη θέση και τις δύο ημέρες στο Ευρωαφρικάνικο πρωτάθλημα CMAS 2013, κάτι που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια στο θεσμό.

Με μπακαλιάρους από τα τρίσβαθα της Βαλτικής (-23 έως -29 μέτρα), ο αθλητής μας αφόπλισε τελείως τους Ισπανούς αντιπάλους του και έκανε περίπατο τη δεύτερη μέρα σε βαθμό πρωτόγνωρο όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά και τα διεθνή δεδομένα.

Η εμφάνιση αυτή έστρεψε τα μάτια όλου του κόσμου επάνω του και εγκατέστησε το Μανώλη Γιάνκο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του αθλήματος διεθνώς. Γιατί ο αθλητής του Ομίλου μας δεν πήρε απλώς την «καλή θέση» που υπολόγιζε στο 29ο Ευρωαφρικανικό Πρωτάθλημα (CMAS), αλλά ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στον επίπονο διεθνή αγώνα που έγινε στο Ελσίνκι..Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο διεθνές για έλληνα αθλητή στην ιστορία του αθλήματος από το 1954.

Ο Μανόλης Γιάνκος, ψαροντουφεκάς από 11 χρονών μίλησε και εξήγησε πόσο δύσκολο ήταν να εγκλιματιστεί στις φινλανδικές κλιματικές και υποθαλάσσιες συνθήκες. Με τη μέση εξωτερική θερμοκρασία στους 15 βαθμούς, το θερμόμετρο στην επιφάνεια της θάλασσας έδειχνε από 10 ώς 17. Στα βαθιά νερά, ωστόσο, έπεφτε στους 7 με 9, την ώρα που η πιο κρύα ελληνική θάλασσα έχει τον χειμώνα 13 βαθμούς.Για να ξετρυπώσει τα θηράματά του, σε διάστημα 12 ωρών σε ένα διήμερο, ο Μανόλης Γιάνκος χρειάστηκε να καταδύεται κάθε φορά ώς τα 25-30 μέτρα, υπό κυματισμό 4-5 Μποφόρ που έδιωχνε τα ψάρια. Κι όμως, ήταν ο μοναδικός αθλητής που έβγαλε τελικά μπακαλιάρους στον αφρό. Συνολικά 7, ως και 2 κιλά καθένας τους, καθώς επίσης μία σκορπίνα και πέντε σαργούς.

Σε απόλυτη αρμονία με την ΕΟΥΔΑΑ και με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά στρώθηκε ο δρόμος για τις επιτυχίες των αθλητών μας. Ελπίζουμε να μπορούμε να τους στηρίζουμε και στο μέλλον και να απολαύσουμε κι άλλες τέτοιες στιγμές. Άξιος!

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους

Check Also

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ‘’Διασυλλογικός Αγώνας Παράκτιας Αλιείας με φελλό από Λιμενικές Εγκαταστάσεις’’

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου διοργάνωσε υπό …

Αφήστε μια απάντηση