1893 Όμιλος Ερετών Ερμουπόλεως – 1933 Ναυτικός Όμιλος Σύρου
Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους . Βλ.<< Καταστατικόν του Ομίλου Ερετών Ερμουπόλεως >> 7 Μαρτίου 1894,ΦΕΚ Γ’ 29 Μαρτίου 1894 (βιβλίο, Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας Σελ. 311 Χριστιάνα Κουλούρη ).
Σαράντα τρεις (43 ) επιφανείς άνδρες της Σύρου ιδρύουν τον Όμιλο Ερετών Ερμούπολης με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Αργυράκη, Γραμματέα Νικολ. Πολίτου, Ταμία Κωνστ. Ζωγραφάκη.
Ο Όμιλος Ερετών, πρωτοπόρος στον θαλάσσιο αθλητισμό -ειδικά δε στην κωπηλασία λειτούργησε μέχρι το 1924, οπότε και διαλύεται ακολουθώντας τη γενικότερη κρίση στην Σύρα.
Στις 5 Ιουνίου 1894 ο Όμιλος Ερετών Ερμούπολης συμμετάσχει στους πρώτους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας υπέρ του Γηροκομείου Πειραιώς με μετέχοντα σωματεία τον Όμιλο Ερετών Πειραιώς και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.
Οι αγώνες έγιναν στον Πειραιά και οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 533,05 δραχμών, (βιβλίο, 100 Χρόνια Όμιλος Ερετών- Αθανασίου Κουτσικόπουλου).
Στην εφημερίδα Πρόνοια 7 Ιουνίου 1894 οι λεμβοδρομίες παρουσιάζονται ως αγώνας μεταξύ τριών πόλεων, Αθήνας, Πειραιά και Ερμούπολης.
Από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια (Βικιπαίδεια) και το τμήμα κωπηλασίας του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., οι πρώτοι κωπηλατικοί σύγχρονοι αγώνες στην Ελλάδα αναφέρονται στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Όμιλο Ερετών Πειραιά, τον Όμιλο Ερετών Ερμούπολης και τον Παναχαϊκό Πάτρας.
Ο Όμιλος Ερετών Ερμούπολης ανήκει σ’ εκείνη την σπουδαία από κάθε άποψη ομάδα (εθνική, κοινωνική, αθλητική, ψυχαγωγική, πολιτισμική, κ.α.) των σωματείων που ιδρύθηκαν στα πρώτα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.
Μετά των Όμιλο Ερετών Πειραιά, ο Ορφεύς στη Σμύρνη, ο Πανελλήνιος Γ.Σ., ο Απόλλων Σμύρνης, ο Εθνικός Γ.Σ., ο Παναχαϊκός, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και οι ιστορικοί σύλλογοι της Κύπρου, Γ.Σ. Ολύμπια Λεμεσού και Γ.Σ. Παγκύπρια Λευκωσίας.
Ο Όμιλος Ερετών Ερμούπολης ανέπτυξε δυναμική συμμετοχή στην εδραίωση του αθλήματος της κωπηλασίας και είχε , μάλιστα ετοιμάσει και λέμβο για την συμμετοχή στο ματαιωθέν λόγω κακοκαιρίας άθλημα στους πρώτους Ολυμπιακούς του 1896. (βλ. Αθλήματα του Υγρού Στίβου και της Θάλασσας του Πέτρου Λινάρδου ).
Το 1933 έντεκα (11) άνθρωποι με πρόεδρο τον καπετάν Μηνά Ρεθύμνη, με ενθουσιασμό και αγάπη για την θάλασσα, ιδρύουν το Ναυτικό Όμιλο Σύρου με την σημερινή του μορφή.
Πρόεδρος Μηνάς Ρεθύμνης, Αντιπρόεδρος Ιωάν. Σπανίδης, Γεν. Γραμματέας Σταύρος Βαφίας, Ταμίας Στυλ.Κωβαίος, Εφ. Ναυτ. Τμημ. Α. Δαμουλιανός, Εφ. Κολ. Τμ. Σ. Βελισσαρόπουλος, Εφορος Λέσχης Π. Σταματελάκης, Ειδ. Γραμματέας Κωνστ.Αρκουλής. Σύμβουλοι Γεώρ. Θραψιάδης, Γεώρ. Κατωλίας, Ιωάν. Γιούργας .
Μέσα σε λίγα χρόνια ο Ν.Ο.Σ. απέκτησε σήμα, σημαία, κωπηλατικές βάρκες, αυτοσχέδια ιστιοπλοϊκά και φανατικούς υποστηρικτές. Με την συμπαράσταση της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης, ξεκίνησε την ετήσια διοργάνωση του ιστιοπλοϊκού αγώνα Φάληρο – Σύρος το 1938, καθώς επίσης και αγώνες κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και καταδύσεων όπου λάμβαναν μέρος πολλοί και αξιόλογοι αθλητές.
Μετά από διακοπή των δραστηριοτήτων του κατά τη δύσκολη δεκαετία ’40 – ’50 ο Ν.Ο.Σ. ανασυγκροτείται το 1953 με πυρήνα τα παλαιά μέλη αλλά και άλλους νεότερους και ανακτά την παλαιά του αίγλη. Με τη δωρεά του Δήμου Ερμούπολης και την οικονομική υποστήριξη επιφανών οικογενειών του τόπου ο Όμιλος αποκτά ένα εντευκτήριο ( στη θέση Νησάκι ) και νέα ναυτικά μέσα, ενώ οι αγωνιστικές επιτυχίες δεν αργούν να έρθουν, καθώς από τις τάξεις του βγαίνουν άριστοι κωπηλάτες, ιστιοπλόοι με παγκόσμιες επιτυχίες, κολυμβητές και πολίστες με πανελλήνιες διακρίσεις.
Μέχρι και σήμερα η παράδοση των επιτυχιών συνεχίζεται. Τα μέλη του Ν.Ο.Σ. ανέρχονται σε 417 και 126 αθλητές και αθλήτριες των διαφόρων τμημάτων που καλλιεργεί ο όμιλος.
Με όραμα την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου αθλητισμού και την αγάπη για τη νεολαία του νησιού της Σύρου, η τωρινή διοίκηση του Ν.Ο.Σ. συνεχίζει να δουλεύει οργανωμένα για να κρατήσει τον Όμιλο σε επίπεδο αντάξιο της ιστορίας του.
Σήμερα ο Ν.Ο.Σ. αποτελείται από τα τμήματα : ιστιοπλοΐας τριγώνου, ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, υποβρύχιας δραστηριότητας, ταχυπλόων σκαφών, κανόε – καγιάκ και ερασιτεχνικής παράκτιας αλιείας .
Ο Ν.Ο. Σύρου κατέχει βεβαίωση Αθλητικής Αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και της Γ.Γ.Α. με κωδικό IP 63 στα αθλήματα ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ και ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
Ο Ν.Ο.Σ είναι μέλος της ΚΟΕ – ΕΙΟ – ΕΟΥΔΑ – Ε.Ο.Κ-Κ (Ομοσπονδίες Αθλημάτων αναγνωρισμένες από την Γ.Γ.Α.)
Τα αρχεία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου έχουν παραδοθεί για ταξινόμηση και τακτοποίηση στα Αρχεία του Νομού Κυκλάδων { Υπουργείο Παιδείας }