Ομιλία Προέδρου Ν.Ο.Σύρου στην UNESCO για την Ιστορία και τη Δράση του Ομίλου

Ο Πρόεδρος του Ν.Ο.ΣΥΡΟΥ καπτ. Σιδερής Μαμίδης μίλησε την περασμένη Δευτέρα στην UNESCO για την Ιστορία και τη δράση του ΝΟΣ. Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα αναφέρθηκε στον ιδρυτή τους μετέπειτα συνεχιστές τον Μηνά Διακάκη τους αδελφούς Ρεθύμνη και όλους τους μεταγενέστερους συντελεστές της δράσης του ιστορικού Ομίλου. Πρότεινε στον πρόεδρο της UNESCO και εκείνος αποδέχθηκε, τη συνδιοργάνωση εβδομαδιαίων εκδηλώσεων αρχές καλοκαιριού με Ομιλίες και ναυταθλητικούς αγώνες σε όλο το νησί με συμμετοχή Πανελληνία, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανθρωπιστική αθλητική και παραδοσιακή προβολή της Σύρου.

 

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην παραδοσιακή Συριανή Ναυπηγοξυλουργική από το 1823 έως σήμερα. Αναπτύχθηκε η ιστορία του Ταρσανά και του Καρνάγιου με την σημερινή δράση των τρίτης και τετάρτης γενιάς Ναυπηγοξυλουργών ΜΑΥΡΙΚΩΝ, ΖΩΡΖΟΥ, ΒΛΑΜΗ, ΖΟΥΛΟΥΦΟΥ, ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ κ.α Αναφορά έγινε και στο Μηχανουργείο Γρυπάρη καθώς και άλλους σημερινούς τεχνικούς επισκευαστές. Επίσης αναφέρθηκε σε παλιούς καραβοκύρηδες και στη σημερινή κατάσταση των ναυπηγοξυλουργείων με προτάσεις για τη βοήθεια και αναγκαιότητα διατήρησής τους. Πρότεινε συμμετοχή στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις ΝΟΣΥΡΟΥ και UNESCO ενεργή συμμετοχή των Ναυπηγοξυλουργων της Συρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν σε διάλογο μαζί με τον Πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Μαρωνιτη, ο κ. Νικος Βλαβιανος ναυπηγοξυλουργός ναυπηγείου Πρωτέας , η κ. Μαρια Γαβιωτη κόρη Κων. Γαβιωτη πλοιοκτήτου ξύλινων σκαφών.

 

Ήταν μια ομιλία προβολής δραστηριοτήτων της Σύρου που ανεπτυχθηκε απο τον ομιλητη σε κλίμα συναισθηματικό αλλά και σχεδιασμό και προτάσεις για νέα δράση ΝΟΣΥΡΟΥ και παραδοσιακών Ναυπηγοξυλουργών Σύρου. Στην ομιλία συμμετείχε και βοήθησε τον κ Μαμίδη η αθλήτρια καγιάκ ΝΟΣ πλοίαρχος Γ’ Γωγώ Σιβρίδη και επεξεργάστηκε το φωτογραφικό υλικό ο φωτογράφος Στέφανος Μαμίδης. Οι κυρίες Φωτεινή Πεντεδέκα και Μαρία Σπινιολου επιμελήθηκαν και βοήθησαν το αρχείο συλλογής στοιχείων καθώς επίσης και οι Ναυπηγοξυλουργοί κ.κ. οικογένειες ΜΑΥΡΙΚΟΥ και ΖΩΡΖΟΥ και τέλος την πλοιοκτήτρια “”Θαλασσογυναιία””,κυρία ΣΤΕΦΗ ΑΡΕΛΛΗ για τα πολύτιμα στοιχειά τους και το φωτογραφικό τους υλικό.

Φωτογραφικό Υλικό – Slideshow

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους

Check Also

Συνεδρίαση 1ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης 2024

Πρόσκληση 1ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Έτους 2024 Κατόπιν Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ναυτικού …

Αφήστε μια απάντηση