Συμμετοχή των ιστιοπλόων του Ν.Ο.Σ. στο “Sailing on Three Seas” Project

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 13/7 το ταξίδι των αθλητών της κατηγορίας Optimist του τμήματος ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Σύρου στη Βάρνα, όπου συμμετείχαν εκτός των άλλων εκδηλώσεων και στη διεθνή ιστιοπλοϊκή ρεγγάτα με την ονομασία “International Regatta Port Varna” που διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Yacht Club Port of Varna “Captain Georgi Georgiev”. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ Sports στο οποίο συμμετέχει και το έτος 2018 και ο Ν.Ο.Σ. Η αποστολή του Ομίλου αποτελούταν από οκτώ αθλητές των Optimist και τους προπονητές-συνοδούς κ. Γ. Γρυπάρη, κα Ε. Σαγκινέτου και κ. Σ. Μιχαήλ.

Δυστυχώς οι αναμενόμενες συμμετοχές από την Ρουμανία, Ουκρανία και Τουρκία δεν εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να ανέλθουν σε 73 σκάφη Optimist από όλη τη Βουλγαρία, την Ισπανία (Τενερίφη) και φυσικά την Ελλάδα (Σύρος). Οι Βούλγαροι αθλητές που πήραν μέρος στον αγώνα αποτελούν τον βασικό κορμό της Εθνικής Ομάδας της Χώρας τους κάτι που σημαίνει ότι το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Οι οκτώ Συριανοί ιστιοπλόοι συμμετείχαν όλοι στην κατηγορία Junior που αφορούσε σε αθλητές που έχουν  γεννηθεί από το 2006 και μετά στην οποία συμμετείχαν συνολικά 38 αγόρια και 17 κορίτσια. Όσον αφορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των ημερών είχε ως εξής:

Η επίσημη τελετή έναρξης για τον αγώνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/7 το πρωί  και μετά από μια δίωρη αναμονή τα σκάφη έπεσαν στη θάλασσα για την πρώτη αγωνιστική ημέρα. Δυστυχώς ο πρωινός δυτικός χαμηλός άνεμος δεν διατηρήθηκε σταθερός και αλλάζοντας συνεχώς διεύθυνση και ένταση, εξαφανίστηκε νωρίς το απόγευμα. Έτσι λοιπόν η πρώτη αγωνιστική ημέρα περιλάμβανε πολύωρη αναμονή στη στεριά και στη θάλασσα και ολοκλήρωση μόνο μίας ιστιοδρομίας.

Το πρωινό της Τετάρτης παρόμοιο με της προηγούμενης ημέρας έφερε και πάλι τον δυτικό άνεμο ο οποίος «έσβησε» όμως νωρίς. Τα σκάφη βρέθηκαν στο νερό την προγραμματισμένη ώρα κάνοντας υπομονή για τη σταθεροποίηση των συνθηκών και τη διεξαγωγή ιστιοδρομιών. Τελικά η επιμονή και η επιμονή όλων, έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ολοκληρώθηκαν τρεις ακόμη κούρσες.

Η τελευταία αγωνιστική ημέρα δεν είχε καμία ιδιαίτερη έκπληξη στις καιρικές συνθήκες αλλά αυτή τη φορά η Επιτροπή Αγώνων στέλνοντας έγκαιρα τα σκάφη στη γραμμή εκκίνησης πρόλαβε τον δυτικό άνεμο και κατάφερε να διεξαγάγει μία ακόμα ιστιοδρομία, η οποία ήταν και η τελευταία της ρεγγάτας αφού μετά τον τερματισμό των σκαφών επικράτησε και πάλι η απόλυτη άπνοια.

Οι μικροί ιστιοπλόοι του Ν.Ο.Σύρου που αυτή τη φορά είχαν να συναγωνιστούν και μεγαλύτερους αθλητές στην ίδια κατηγορία (12χρονούς και όχι 11χρονους), είχαν μια αρκετά καλή παρουσία λαμβάνοντας υπόψη τις ασυνήθιστες γι’ αυτούς καιρικές συνθήκες, με χαμηλής έντασης άνεμο αλλά σημαντικό ύψος κύματος τις περισσότερες ημέρες.ι

Όλη η ομάδα αισθάνεται υπερήφανη για τον Γιώργο Ρούσσο ο οποίος κατάφερε να ανέβει στη 2η θέση του βάθρου στα αγόρια κάτω των 12 ετών και να καταλάβει την 7η θέση της γενικής. Αναλυτικά οι θέσεις των αθλητών του Ν.Ο.Σ. ήταν οι εξής:

–     Γιώργος Ρούσσος: 7ος στη γενική και 2ος στα 12χρονα αγόρια.

–     Σταμάτης Γρυπάρης: 29ος στη γενική και 13ος στα 12χρονα αγόρια.

–     Τόνια Μιχαήλ: 31η στη γενική και 7η στα 12χρονα κορίτσια.

–     Αντώνης Ρούσσος: 39ος στη γενική και 17ος στα 12χρονα αγόρια.

–     Μάρκος Μπατζάκας: 40ος στη γενική και 18ος στα 12χρονα αγόρια.

–     Βασίλης Χατζάκης: 48ος στη γενική και 24ος στα 12χρονα αγόρια.

–     Μυρτώ Μπουγιούρη: 60η στη γενική και 12η στα 12χρονα κορίτσια.

–     Δανάη Πρίντεζη: 61η στη γενική και 13η στα 12χρονα κορίτσια.

Παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι διεξήχθησαν και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες τα παιδιά αλλά και οι προπονητές και συνοδοί είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9/7 το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής ιστιοδρομίας διεξήχθη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση όλων σχετικά με την εφαρμογή κανονισμών αγώνων ιστιοπλοΐας την οποία παρακολούθησαν όλοι αθλητές και οι προπονητές τους. Στη συνέχεια όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο Project “Sailing on3 Seas”, μετέβησαν με τα οχήματά τους σε μια περιοχή στα περίχωρα της Βάρνας και στη συνέχεια αφού επιβιβάστηκαν σε ειδικά οχήματα (jeeps), απόλαυσαν για πάνω από μιάμιση ώρα μέσα από δύσβατους χωματόδρομους και ρυάκια, μια υπέροχη διαδρομή στο δάσος. Στην ενδιάμεση στάση διασκέδασαν σε ένα ξέφωτο με παιχνίδια αναζήτησης χρυσού και σκοποβολή. Η μέρα και η βόλτα ολοκληρώθηκε με δείπνο στη φύση σε συγκεκριμένο χώρο που χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις!

Η επόμενη μη ιστιοπλοϊκή αλλά άκρως ναυτική εκδήλωση, ήταν η μονομαχία με πειρατικά πλοία που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα έξω από το λιμάνι της Βάρνας, αμέσως μετά τις απονομές και την τελετή λήξης του αγώνα. Προφανώς στην ειρηνική μονομαχία με τα «νεροπίστολα» δεν υπήρξαν ηττημένοι παρά μόνο νικητές αφού τα γέλια των παιδιών και η διασκέδαση όλων «χτύπησαν κόκκινο».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ με την τελετή λήξης και την απονομή των αναμνηστικών του event, σε μια βραδιά αποκλειστικά για τα μέλη των αποστολών των τριών Ομίλων (Τενερίφης, Βάρνας και Σύρου), στην οποία βραβεύτηκαν και οι νικητές της δοκιμαστικής ιστιοδρομίας που έγινε τη Δευτέρα 9/7. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αθλητές του Ν.Ο.Σ. Αντώνης Ρούσσος και Γιώργος Ρούσσος κατέλαβαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα στη συγκεκριμένη ιστιοδρομία.

Η επόμενη διοργάνωση του project “Sailing on 3 Seas” θα φιλοξενηθεί στη Σύρο από τον Ν.Ο.Σύρου στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Τέλος ο Ν.Ο.Σ. οφείλει να ευχαριστήσει θερμά την Ναυτιλιακή Εταιρεία Blue Star Ferries η οποία όπως κάθε φόρα, έτσι και αυτήν, προσέφερε έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την μετακίνηση της ομάδας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν σε άλλες ανάγκες της αποστολής.

Φωτογραφίες: Yachting Info

 

Εκ της γραμματείας του Ν.Ο. Σύρου

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Check Also

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2020»

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, εκτιμώντας τις καταστάσεις στη δύσκολη τρέχουσα περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται τόσο …