Αντώνης Μπουγιούρης: «Εύχομαι να γίνει μια μεγάλη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση στη Σύρο και να δω Συριανούς να διακρίνονται»

Στη Σύρο βρέθηκε πρόσφατα για λίγες ημέρες ο Συριανός πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας Αντώνης Μπουγιούρης. Στο λιγοστό χρονικό διάστημα της παραμονής του στο νησί βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του και να μας πει λίγα λόγια για τον εαυτό του, τη σημερινή κατάσταση και γενικότερα για το άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Ξεκινώντας με τα αγωνιστικά και με τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας μας ανέφερε: «Φέτος ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα με την πανδημία του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα ήρθε εντελώς άνω-κάτω. Η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τον Απρίλιο στη Γένοβα και όπως καταλαβαίνετε ακυρώθηκε μαζί με άλλους αγώνες». Ο Συριανός πρωταθλητής ήταν πλήρως προετοιμασμένος για τον αγώνα και όπως μας ανέφερε ήταν σίγουρος για την πρόκριση. Η αναβολή όπως μας είπε «δεν είναι προς όφελος μου, μιας και ήμουν φορμαρισμένος, τώρα έχω έναν τραυματισμό στη μέση». Όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο και αναμένονται οι νεότερες ανακοινώσεις καθώς και το πρόγραμμα προκειμένου να επανέλθει στο 100%.

Όσο αφορά τον ιό, το άθλημα της ιστιοπλοΐας και τα μέτρα προφύλαξης μας είπε πως αυτό δε δημιουργεί πρόβλημα αφού το άθλημα ως ατομικό δεν αποτελεί κίνδυνο, ενώ παράλληλα τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με ορισμένες αναφορές ειδικών, ο ήλιος και το αλάτι βοηθούν.

Στη διάρκεια της καραντίνας, όντως για πολλούς η επαφή με το άθλημα είχε χαθεί για λίγο, όμως μέσω της τεχνολογίας υπήρχε μία ειδική εφαρμογή VR η οποία βοηθούσε στο να κρατηθεί ζωντανή η παρέα των ιστιοπλόων. «Από το να μην κάνεις κάτι, έστω αυτό ήταν κάτι που σε βοηθούσε να σε κρατήσει σε επαφή με το άθλημα».

Αναφερόμενος στον εαυτό του μας είπε πώς ξεκίνησε την επαφή του με τη θάλασσα και το άθλημα της ιστιοπλοΐας: «Ήμουν τυχερός. Στην παραλία των Αγκαθωπών ο πατέρας μου νοίκιαζε κανό, σερφ, ποδήλατα έτσι κι εγώ είχα στην αρχή συνεχή ενασχόληση και επαφή με τα θαλάσσια σπορ. Έπειτα βέβαια συνέχισα με τα optimist όπου φυσικά και κόλλησα. Οι ρίζες μου είναι εδώ, από τη Σύρο έφυγα το 2004, τώρα υπηρετώ στο Λιμενικό Σώμα, η γυναίκα μου είναι ηθοποιός και έχει κατάστημα πώλησης ιστιοπλοϊκών ειδών. Έδρα μου είναι ο Ν.Ο. Παλ. Φαλήρου τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ, με έχουν βοηθήσει σημαντικά».

Όσο αφορά τη σχέση του και τη βοήθεια που είχε ο Μπουγιούρης από το Νεώριο: «Το Νεώριο με είχε βοηθήσει εκείνα τα χρόνια (1997-2004) και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή όταν είχα αρχίσει να ανεβαίνω επίπεδο και να κάνω πρωταθλητισμό και χαίρομαι που και τώρα υπό νέα διοίκηση συνεχίζει να στηρίζει το Ναυτικό Όμιλο Σύρου».

Για τα κίνητρα και τις δυσκολίες ενός αθλητή που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό: «Είναι σημαντικό για έναν αθλητή που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό να υπάρχει στήριξη. Για να πας καλά θέλει υπομονή αλλά και χρήματα. Πολλοί γονείς πολλές φορές δεν αντέχουν κι έτσι χρειάζεται στήριξη από κάποιον, πολλές φορές έναν χορηγό να σε στηρίξει». Τώρα όσο αφορά τα κίνητρα τόνισε πως πολλοί ξεκίνησαν το άθλημα ως παιχνίδι ή διασκέδαση και για κάποιους στη συνέχεια μπορεί να έγινε βαρετό για άλλους όμως εξελίχθηκε. «Όσοι μένουν και θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό, πέρα από όποιο ταλέντο, πρέπει να ξεχωρίζουν και να κάνουν ιδανικά τις κατάλληλες προπονήσεις».

Σχετικά με αυτό και το κατά πόσο ένας νησιώτης αθλητές μπορεί να διακριθεί: «Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον νησιώτη να διακριθεί. Χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες. Η πίστα εδώ είναι πολύ καλή αλλά δεν υπάρχει συναγωνισμός. Παρόλα αυτά σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες εμείς υπερτερούμε. Π.χ. ο Γαβιώτης και η πρόσφατη διάκριση του έπαιξε σημαντικό ρόλο. Γενικά οι αθλητές του κέντρου έχουν το πλεονέκτημα του συναγωνισμού. Το ιδανικό είναι τα παιδιά όσο γίνεται να μπορούν να μεταβούν στην Αθήνα για εμπειρίες. Αλλά βέβαια πρέπει να βοηθήσει και ο καιρός ώστε να έχει τις απαιτούμενες συνθήκες όταν μεταβούν εκεί, γιατί γνωρίζω πως είναι και πολυέξοδο. Επίσης, περισσότεροι προπονητές αν γίνεται. Τα παιδιά προπονούνται σε flat συνθήκες αλλά χρειάζεται και προπόνηση στο κύμα. Για να μη χάνεις τεχνικά εγώ έβγαινα μόνιμα έξω για να κάνω προπόνηση γιατί αυτό θα βοηθήσει σημαντικά σε αγώνα που θα έχει κύμα».

Όσο αφορά τις υποδομές του ομίλου μας: «Σε επίπεδο υποδομών θα έλεγα πως χρειάζεται αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, που θα βοηθούσε και στη διεξαγωγή μεγάλων πρωταθλημάτων. Θα ήθελα να γίνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και ένα ωραίο αθλητικό κέντρο. Ιδανικά, να μπορούν να έρχονται άλλοι αθλητές εδώ για προετοιμασία και να γίνονται αγώνες. Αυτό θα βοηθούσε και τον όμιλο και το νησί. Μία παγκοσμίου επιπέδου διοργάνωση αν μπορεί να την πάρει ο όμιλος, θα ήταν σημαντική για τον όμιλο και επίσης πολύ καλή διαφήμιση για το νησί».

Στα διοικητικά και σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση από κάποιο διοικητικό πόστο, ομίλου ή ομοσπονδίας ήταν αρνητικός. «Επί του παρόντος δεν με ενδιαφέρει, ίσως όταν βγω στη σύνταξη».

Ο Μπουγιούρης εβρισκόμενος στη Σύρο είχε μαζί του και τον νεαρό αθλητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, από το Ν.Ο. Βουλιαγμένης, με τον οποίο έκαναν μαζί προπονήσεις και μάλιστα μόλις είχαν επιστρέψει από το Κίνι στις Αγκαθωπές. «Είναι ένα φοβερό ταλέντο ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, έχει δύο Παγκόσμια νέων και 2 Πανευρωπαϊκά και πιστεύω είναι το μέλλον του Laser. Τώρα ξεκινάει στην κατηγορία των ανδρών και ήρθαμε στη Σύρο μαζί για προπόνηση, φέραμε μαζί μας σκάφη και βοηθάει ο ένας τον άλλο.»

Τέλος, ο Μπουγιούρης εξέφρασε την ευχή να δει στο μέλλον έναν αθλητή που να ακολουθήσει την πορεία που είχε κι εκείνος.

Όσο αφορά τον ίδιο, στα 46 του χρόνια πλέον συνεχίζει να αγωνίζεται. Η επόμενη Ολυμπιάδα θα είναι η τελευταία για τον ίδιο όπως μας είπε, όμως θα συνεχίζει να συμμετέχει σε αγώνες σε ειδικές ηλικιακές κατηγορίες.

Του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

 

About Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Check Also

Συμμετοχή του Ν.Ο. Σύρου στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Laser 4.7 και Optimist

Λίγο πριν το δεύτερο γενικό lockdown στη χώρα, το τμήμα ιστιοπλοΐας τριγώνου του Ν.Ο.Σ. πρόλαβε να συμμετάσχει στα δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα για το έτος 2020, των κατηγοριών Laser 4.7 και Optimist που διεξήχθησαν 15-18/10/2020 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και 30/10-2/11/2020 στη Χαλκίδα αντίστοιχα. Οι αγώνες ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για την άνοιξη και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους αλλά οι επικρατούσες συνθήκες δεν είχαν επιτρέψει τη διεξαγωγή τους.